User: הליברלים במרצ ليبراليو ميرتس
Date posted: Tue, 30 Jul 2019 17:00:00 GMT
כראוי לכל גוף עם עמדה פוליטית, אנחנו מעריכים את העובדה שמרצ היא מפלגה בעלת אופי אידאולוגי מובהק. עם זאת, אנו מרגישים שבשנים האחרונות נדחקו כמה מעקרונות היסוד של מרצ מצד גורמים שונים במפלגה והיא אינה מדגישה מספיק צדדים מסוימים באידאולוגיה לה אנחנו שואפים. יש שיתנגדו במרצ לחלק מעקרונותינו, אך עם זאת אנו מכבדים אותם על כך שהם עומדים איתנים על עקרונותיהם. כמו כן, אנחנו מאמינים שהשיח האידאולוגי בתוך מרצ צריך להיפתח לעמדות חדשות ורעננות, אשר במידה ויצאו לפועל, אנו סוברים כי יטיבו ע...ם אזרחי ישראל, תושבי הגדה המערבית ותושבי רצועת עזה הפלסטינים בו-זמנית.
אנו שואפים לקדם בישראל חופש בשלושה מובנים:
א' - חופש מדיני, כאשר הכוונה היא לסיום השלטון הצבאי ביו"ש, במסגרת מדינית כלשהי שתטיב עם כולם. אנחנו מאמינים שכל אדם צריך להיות בעל חופש תנועה, ביטוי והצבעה במסגרת הפוליטית בה הוא חי, ולכן יש להביא לפתרון מדיני בהקדם האפשרי.
ב' - חופש כלכלי, במובן שזכות הקניין של כל אדם בין הים לירדן תישמר, שהמדינה תתערב בכלכלה ככל הפחות, מבלי להכביד על בעלי עסקים עם רגולציות חונקות ועל משלם המסים עם מס גבוה.
ג' - חופש הפרט, החופש של כל אחד לחיות לפי בחירתו בכל המובנים, לפי אורח חייו, אמונתו, מיניותו וכד', כל עוד הוא אינו פוגע ישירות באחר.
בהתאם לשלושת העקרונות המרכזיים הללו, אנו רוצים להציג 11 הצעות לשיפור חיינו במגוון תחומים בישראל:
1. קול ברור ולא מתפשר להפסקת השלטון הצבאי הישראלי בגדה המערבית וברצועת עזה - אנו רואים בשלטון הצבאי על הגדה המערבית ועל 2.5 מיליון פלסטינים ללא זכויות אזרח, והמצור הקיים כבר יותר מ10 שנים על רצועת עזה, כעוולה מוסרית מדרגה ראשונה שיש לתקן בדחיפות. המצור, השלטון הצבאי בגדה, וחוסר היוזמה הישראלית משמרים את המצב הקיים בו חפים מפשע חיים תחת אימת רקטות ופיגועים, ושל מעגל ההסלמה-מבצע-רגיעה-הסלמה כל כמה שנים. אנו מאמינים שהסטטוס-קוו לא יכול להימשך לנצח, ושהסכסוך הישראלי-פלסטיני חייב להיפתר בדרכי שלום.
2. ביטול חוק גיוס החובה ומעבר לצבא מקצועי - אנו מאמינים כי חוק גיוס החובה מהווה פגיעה חמורה בחופש של אזרחי ישראל ובמקצועיות צה"ל, ואינו הכרחי כדי לשמר את צה"ל בתור גוף המקנה לאזרחי ותושבי צה"ל הגנה מפני איומים חיצוניים. בעקבותו, צה"ל מתמודד עם מחסור חמור בכוח אדם בתפקידים קריטיים, ובד בבד נאלץ לדחוק חלק משמעותי מכוח האדם הזמין לו לתפקידים לא חיוניים וחסרי צורך ממשי. צה"ל חייב להתמקצע, להציע למתגייסים שכר הוגן ואטרקטיבי, במיוחד בתפקידים קריטיים, ובו זמנית להפסיק את הפגיעה בו ובחופש של אזרחי ישראל. נרצה להוסיף גם ציטוט אשר יסכם את עמדתינו:
"Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both." - בנג'מין פרנקלין, אחד מהאבות המייסדים של ארה"ב.
3. ביזור סמכויות ממשלתיות והעברתן אל מועצות מקומיות - אנו תומכים במעבר למודל בו לאזרח הקטן יש יותר השפעה על חייו ועל ניהול קהילתו. אנו סבורים שתינתן לאזרחי ישראל דרך פשוטה יותר להשפיע על הפוליטיקה אשר נוגעת לחייהם ישירות ע"י האצלת סמכויות מהממשלה אל מועצות מקומיות ועיריות.
4. הגברת זכויות הפרט במגוון נושאים שונים - ביטול המאגר הביומטרי. לגליזציה מלאה של קנאביס, ודה-קרימינליזציה של כל שאר הסמים (המודל הפורטוגלי). ביטול הגבלת מכירת משקאות אלכוהולים אחרי 11 בלילה. הגבלת מעצרים מנהליים והפסקה מוחלטת של פרקטיקות עינוי עצורים. הפסקת ניסיונות התערבות של הממשלה בדרך ניהולן של הרשתות החברתיות, הקלה בדרישות משטרתיות לרישוי פסטיבלים ואירועי תרבות המוניים. אישור כניסת חברות שיתופיות כמו אובר ואיירביאנבי לארץ.
5. הגברת האוטונומיה בחינוך - מערכת החינוך הממשלתית הקיימת כושלת במטרתה להתאים חינוך אחיד (עם מעט יוצאים מן הכלל) לכלל האוכלוסיה. מערכת הקביעות אצל המורים והגבלת רישום לבתי ספר לפי איזורים, לא יוצרים תמריץ להשתפר ולהתייעל. אנו תומכים בהגברת האוטונומיה של בתי הספר, ע"י, לדוגמה, אימוץ שיטת השוברים או שיטה דומה, כדי לפתור בעיות רבות בחינוך הישראלי, לרבות הגדלת שכר המורים ושיפור התוכן הלימודי, מבלי שנצטרך להקצות לכך כספי מיסים נוספים מעבר לתקציב החינוך הקיים. בנוסף הצעה זו תוביל למעורבות גבוהה יותר של ההורים בחינוך ילדיהם.
6. אימוץ רפורמות כלכליות אשר יקלו בעול הרגולציה ויאפשרו סחר חופשי יותר בישראל - נושא זה הוא כמובן נרחב מאוד, ואם על כל נושא אחר ברשימה נוכל לכתוב פוסט נפרד, על כלכלה וסחר חופשי נוכל לכתוב לפחות 10 פוסטים. נציין חלק ממגוון התחומים בהם אנו סבורים שיש להעביר רפורמות מקיפות כדי לשחרר את כלכלת ישראל לחופשי ולהוריד את יוקר המחיה, במיוחד עבור העניים ביותר: הקלה על מכסי ייבוא, במיוחד על מוצרי מזון. ביטול המועצות החקלאיות וביטול סבסוד תעשיית החקלאות. ביטול מונופול מכון התקנים. פתיחת שוק הבנקאות לחופשי. צמצום משמעותי של הרגולציה על בעלי עסקים, רישוי פתיחת עסקים וכו'. פישוט מערכת המיסוי והשטחת מדרגות המס. שינוי מהותי במערכת הרווחה הקיימת כדי לתקן את מגוון חולשותיה, תוך שיפור בקיצבאות של אלו הזקוקים לה. החלת שקיפות מלאה על ההסתדרות ואגודות עות'מאניות. שחרור קרקעות נוספות לבנייה כדי להוריד את מחירי הדיור. ביטול חוק עידוד השקעות הון, ממנו נהנות מספר מצומצם של חברות גדולות, תוך הפחתת מס החברות המלא, אותו משלמים גם יזמים ובעלי עסקים בגודל בינוני אשר אין להם את המשאבים לבצע תכנון מס.
כאמור, אלו רק חלק מהצעדים הכלכליים בהם אנו תומכים, ועבור כל אחד נוציא בהמשך פוסט מפורט על אותו נושא ספציפי.
7. שיפור תמריצי המשטרה לפעול למען תושבי ישראל - העברת סמכות בחירת מפקד המשטרה המקומי אל תושבי אותה רשות מקומית, הדבר יתן תמריץ גדול יותר לשוטרים לפעול למען הקהילה, ולא לעשות שימוש לרעה בכוחם. חיוב הפעלת מצלמות עבור שוטרים במהלך מילוי תפקידם. ניתוק מח"ש מהמשטרה והפיכתו לגוף עצמאי.
8. הפרדת דת ומדינה בכל הנושאים הרלוונטים - התרת נישואים אזרחיים באופן רשמי מחוץ למוסדות דתיים. ביטול הגבלת משרד התחבורה על תחבורה ציבורית בשבת והעברה לסמכות מקומית. ביטול "חוק המרכולים". ביטול מונופול הרבנות הראשית. ביטול תקצוב מוסדות דתיים ע"י המדינה.
9. שינויים בצורת הממשל - קידום חוקה למדינת ישראל, הורדת אחוז החסימה למינימום האפשרי (מנדט אחד), צמצום משרדים ממשלתיים מסוימים ואיחודם של משרדים אחרים: צמצום משרד התרבות והספורט, איחוד המשרד לשוויון חברתי עם האוצר, איחוד המשרד לענייני מודיעין בחזרה לתוך משרד ראש הממשלה וכדומה.
10. הסרת החסמים המקשים על מבקשי מקלט לעבוד - במצב הנוכחי נפגעים הן מבקשי המקלט, אשר סובלים ממצוקה חומרית ותנאי העסקה לא הולמים, הן התושבים הוותיקים של שכונות בעלות ריכוזים גדולים של מבקשי מקלט, שמצוקה זו משפיעה גם עליהם ומגבירה חיכוכים, והן בעלי העסקים אשר נאלצים להתמודד עם בירוקרטיה עצומה בשביל להעסיק את מבקשי המקלט. על ישראל לאמץ מדיניות הגירה ליברלית יותר אשר תאפשר הגירת עבודה חוקית לבעלי הכישורים והיכולת, וכן לאפשר התאזרחות לאלו שנולדו בארץ או גדלו בה במרבית חייהם.
11. קידום טכנולוגיה סביבתית - אנו רואים בפגיעה בסביבה כפגיעה באנשים החיים בה, אך דוגלים בצעדים שונים מהמקובל כדי לפתור בעיה זו. בכדי לאפשר פתרון אמיתי ומקיים להחצנה הסביבתית של פעילות האדם, נדרשת הטמעה של טכנולוגיות אשר יהיו בעלות טביעת רגל פחותה על הסביבה, אך ללא פגיעה בצד המייצר (מפעלי תעשייה, תחבורה, וכו'). על כן יש לקדם טכנולוגיות שכאלו דרך הקלה רגולטורית עליהן כמו גם הגברת המודעות בקרב היצרנים, עם התערבות מינימלית בלבד באותם בתי עסק.
עבור כל אחת מההצעות הללו נוציא בעתיד פוסט מפורט.
מסכימים עם העקרונות שלנו וההצעות לקדם אותן? רוצים לעזור לנו לקדם ליברליזם בישראל ובמרצ בפרט? שלחו לנו הודעה פרטית ותוכלו להצטרף לפעילותנו.